Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

 

Επειδή στην κρίση κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ είναι μία δομή που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην πόλη μας. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με τα άτομα που πήραν αυτή την πρωτοβουλία και συζητήσαμε για το λόγο ύπαρξής τους.

Ερώτηση

Τι ακριβώς είναι η δομή αυτή που συστήσατε και ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

Απάντηση

Η Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγίας Βαρβάρας είναι μία δομή που δημιουργήθηκε  από πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου μας. Ο βασικός λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την ενέργεια έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήτει τη χώρα μας και κατ’ επέκταση -και μάλλον πολύ περισσότερο- την πόλη μας.

Η αλληλεγγύη και η αντίδραση σήμερα δεν είναι απλά μία επιλογή. Είναι ο μόνος δρόμος να λειτουργήσουμε ενεργά ως πολίτες και να δώσουμε τη δική μας απάντηση σε ότι μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο.

Η δομή μας στόχο έχει  να προσφέρει την απαραίτητη συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από τα οικονομικά μέτρα αλλά και μέσα από τη διεκδίκησή μας να πετύχουμε τη βελτίωση  της καθημερινής  μας ζωή που λόγω των συνεχών ανατροπών που προωθούνται από τα οικονομικά κυβερνητικά επιτελεία έχει γίνει αβίωτη.

 

Ερώτηση

Ποιοι είναι οι άξονες δράσεις σας; Τι συγκεκριμένο έχετε να προτείνετε στους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας;

Απάντηση

Οι τομείς που σήμερα απαιτούν τη συνδρομή όλων μας είναι  η Υγεία, η Τροφή και η Παιδεία. Σε αυτούς τους τομείς θα ρίξουμε το βάρος της  δράσης μας. Ήδη  έχουμε δραστηριοποιηθεί για τη δημιουργία  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ στην πόλη μας. Είναι γεγονός ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη για μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες κλπ. Εχει δημιουργηθεί δίκτυο εθελοντών γιατρών – φαρμακοποιών και πολιτών αλλά δυστυχώς παρότι έχουμε ζητήσει επίμονα από τον Δήμαρχο κο Καπλάνη να μας διαθέσει χώρο για τη στέγαση των υπηρεσιών μας δεν μας έχει απαντήσει θετικά, παρότι του έχουμε υποδείξει συγκεκριμένους χώρους που κατά την άποψή μας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να ανακουφίσουν τον κόσμο.

Ένα άλλο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι υπάρχει πεδίο δράσης  είναι η αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και συνεργαζόμαστε με την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και είμαστε σε θέση να συνδράμουμε ώστε να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω απλήρωτου λογαριασμού αλλά και να προωθούνται/διευκολύνονται ρυθμίσεις και διακανονισμοί προς όφελος των συμπολιτών μας.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε άπορες και οικονομικά αδύνατες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα.  Επιπλέον, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών που θα παρέχουν  δωρεάν μαθήματα σε παιδιά που χρειάζονται προετοιμασία.

Αυτά για αρχή!  Ο στόχος είναι μέσα από την κοινή δράση και διεκδίκηση να δίνονται λύσεις άμεσες σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, επειδή κάποιοι άλλοι έτσι αποφάσισαν.

 

Ερώτηση

Υπάρχει αυτή τη στιγμή το δυναμικό για να υποστηριχτούν όλες αυτές οι ενέργειες;

Απάντηση

Κοιτάξτε, όλες οι δομές έχουν ξεκινήσει με λίγα άτομα όμως αγκαλιάζονται από τις τοπικές κοινωνίες, γιατί δίνουν λύσεις σε πραγματικά και πιεστικά προβλήματα. Εμείς μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων όσοι πιστεύουν ότι με την κινητοποίηση, τη συντονισμένη και αμφίδρομη δράση μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας. Απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας που θα ήθελαν να ασχοληθούν σαν  εθελοντές αλλά και στους μαζικούς φορείς της πόλης μας γιατί μόνο με την ενότητα θα μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα στη δράση μας.

Επίσης αν κάποιος συμπολίτης μας διαθέτει χώρο που θα μπορούσε να τον διαθέσει εθελοντικά για τη στέγαση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ θα θέλαμε να επικοινωνήσει μαζί μας.

 

Τασούλα Πετράκου – συντονισμός
Εύη Κοντογιάννη – Κοινωνικό Ιατρείο
Βάσω Καλφοπούλου – ΔΕΗ /Σίτιση
Γεωργία Παγώνα-Καρατζούνη – Παιδεία
Νούλι Κωστολιά – Μαζικοί φορείς
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6944202701 – 6947890926

Δημοσιεύθηκε στη Blog, Press