Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ» (NEWS TA) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

Η Κοινωνική Αλληλεγγύη Αγ. Βαρβάρας (στο εξής Κ.Α.Α.Β.) ήρθε σε επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή της πόλης μας, πριν πολλούς μήνες, προκειμένου να ιδρυθεί στην Αγ.Βαρβάρα Κοινωνικό Ιατρείο.( Στο εξής Κ.Ι.)

Είναι γεγονός πως ήρθαμε ως Κ.Α.ΑΒ. σε επικοινωνία με την πλειοψηφία των υγιειονομικών της πόλης, αλλά και γειτονικών δήμων, που δήλωσαν την ανιδιοτελή συμμετοχή τους στην προσπάθεια, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΛΙΚΗ- ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ, όπως επίσης και με εθελοντές πολίτες, που θα συμβάλλουν ο καθένας όπως μπορεί καλύτερα στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεδομένης και της ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια των μνημονίων.

Και βεβαίως συμφωνία υπήρξε, ως προς το κείμενο διακήρυξης, για τη δημιουργία του Κ.Ι. και την δωρεάν παραχώρηση από πλευράς του Δήμου, του πρώην ΠΙΚΠΑ, για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Η απαίτηση, όμως, που ετέθη τελευταία στιγμή , από πλευράς της Δημ. Αρχής, να παραπέμπονται αποκλειστικά και μόνο από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου οι εξεταζόμενοι, δεν στέκει από καμιά οπτική γωνία και αν εξετάσει κανείς το ζήτημα και ήταν ασφαλώς και το συγκεκριμένο σημείο που οι συζητήσεις απορρίφθηκαν.

Γιατί:

  1. Η αποκλειστική εμπλοκή μιας κρατικής υπηρεσίας, όπως μια Κοινωνική Υπηρεσία σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ τον εθελοντικό χαρακτήρα ενός Κ.Ι. Δ εν μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα τέτοιο ιατρείο Αλληλέγγυοι Εθελοντές από τη μια πλευρά και υπάλληλοι του κράτους από την άλλη, οι οποίοι βεβαίως και αμείβονται για το έργο τους. Όπου και όσοι Δήμοι έχουν παραχωρήσει χώρους για Κ.Ι., οι Κοινωνικές Υπηρεσίες συνεργάζονται απλώς με τις αντίστοιχες ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ και δεν εκτελούν χρέη γραμματείας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου έχουν συσταθεί Κ.Ι., οι εθελοντές ιατροί δεν εξετάζουν μόνο δημότες της περιοχής (για τους οποίους θα μπορούσε να βεβαιώσει μια Κοινωνική Υπηρεσία), αλλά ΚΑΙ κατοίκους (ή δημότες) άλλων δήμων , ακόμα κι από την επαρχία, οπωσδήποτε δε ΚΑΙ μετανάστες. Οπότε , γιατί να υπάρχει τέτοια απαίτηση από την πλευρά του κ. Καπλάνη; Εκτός και αν…
  2. Οποιαδήποτε Κοινωνική Υπηρεσία ενός Δήμου διαχειρίζεται κρατικό χρήμα ή ΕΣΠΑ, δηλαδή χρήματα φορολογουμένων πολιτών της Ελλάδας , αλλά και της Ευρωπ. Ένωσης και εμείς οι εθελοντές δεν επιθυμούμε , σε καμία περίπτωση να ειπωθεί κακόβουλα από όποιους οτι πληρωνόμαστε για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ.
  3. Οι γιατροί εθελοντές δεν δέχονται την απαίτηση αυτή , που προβλήθηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής, και αυτό το έχουμε διαπιστώσει από δικές τους δηλώσεις. 

Επιπλέον υπήρξαν και δύο άλλοι λόγοι με τους οποίους η Δημοτική Αρχή ήταν αντίθετη για λόγους που μπορούμε πολύ καλά να εξηγήσουμε:

  • ΟΛΕΣ οι δομές Αλληλεγγύης λειτουργούν με δημοκρατικές αρχές λειτουργίας, που σημαίνει οτι οι αποφάσεις , για τα προβλήματα που ανακύπτουν, παίρνονται σε συνελεύσεις που παρευρίσκονται όλα τα μέλη. Αυτό υπήρξε , επίσης , έν α άλλο σημείο τριβής όπου ο κ. Καπλάνης αντέδρασε και , βεβαίως , κατανοούμε τους λόγους…
  • οι δομές Αλληλεγγύης ,παντού όπου υφίστανται, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ απερίφραστα τις πολιτικές, που οδήγησαν το λαό μας στην εξαθλίωση και την ανέχεια Αγωνίζονται με κάθε τρόπο να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες που έχει αποποιηθεί. Άλλωστε είναι τοις πάσι γνωστό ότι τα Κ.Ι. θα αυτοδιαλυθούν όταν το κράτος γίνει ξανά κοινωνικό!

Πιστεύουμε χωρίς αμφιβολία, ότι οι δύο τελευταίοι λόγοι συνέβαλλαν κυρίως στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη μας παραχωρηθεί ο χώρος του ΠΙΚΠΑ, για να συσταθεί Κ.Ι. ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ένας χώρος, που θα μπορούσε να ανακουφίσει συμπολίτες μας σε ανάγκη, παρά να παραχωρηθεί στην Κ.ΑΑ.Β.!

Ο νοών νοήτω…

Η υπόθεση Κοινωνικό Ιατρείο για μας δεν έχει τελειώσει, εμείς θα το χτίσουμε!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Blog, Press