Επιστολή στην τοπική εφημερίδα «Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

 

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ

  • ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

  • ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

  • ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

  • ΚΑΙ  ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΤΑ ΧΕΡΙΑ…

                         (Ζαπατίστικο Αυτόνομο Σύστημα Υγείας SSAZ)

 

Eίμαστε μία ομάδα εθελοντών και αλληλέγγυων γιατρών και άλλων επαγγελματιών και πολιτών, που βιώνουμε καθημερινά γύρω μας τη φτώχια, την αδικία και τον αποκλεισμό. Εκτιμούμε ως αναγκαιότητα τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου για ανασφάλιστα άτομα. Έχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με την πλειοψηφία των υγειονομικών της πόλης μας (και γειτονικών δήμων), οι οποίοι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την προσπάθεια, χωρίς καμία υλική – χρηματική απαίτηση.

Απευθυνόμαστε στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας,  σε όλες τις συλλογικότητες, συνδικάτα, δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μαθητικές κοινότητες, επαγγελματικούς κι επιστημονικούς φορείς, αλλά και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που αντιλαμβάνονται την αξία της αλληλεγγύης, ειδικά μέσα στη ζοφερή περίοδο της οικονομικής κρίσης με τη διευρυνόμενη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Διεκδικούμε από τη δημοτική αρχή της πόλης μας, να μας παραχωρήσει χώρο ώστε να στεγαστεί εκεί το ιατρείο. Ένα ιατρείο που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους Έλληνες και μετανάστες.

Έχουμε επίγνωση εκ των προτέρων για τη δυσκολία του έργου που ξεκινάμε, λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί καθώς και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης δωρεάν φροντίδας.

Θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες και τα δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία, είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας και για τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Κυρίως όμως είναι απαραίτητες για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που θα ξαναχτίσουν συλλογικότητα και θα αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν αυταπατόμαστε ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος που αποσύρεται από την ευθύνη φροντίδας των κατοίκων της επικρατείας του, αλλά επίσης έχουμε πλήρη επίγνωση των ορίων και δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης.

Εκτός από υγειονομικούς, χρειαζόμαστε επιπλέον παραϊατρικό προσωπικό (μαίες, νοσοκόμους –ες, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές), άτομα διαθέσιμα να πλαισιώσουν τη γραμματεία –σε μόνιμη  βάση και εκ περιτροπής- υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους, καθαριστές-ριες, που σε εθελοντική βάση θα προσφέρουν υπηρεσίες, εφ’ όσον τις χρειαστούμε.

Και οπωσδήποτε ζητάμε την ηθική και υλική συμπαράσταση όλης της Αγίας Βαρβάρας για τους σκοπούς μας.

Αν κάποιος ιδιώτης διαθέτει δωρεάν χώρο για τη στέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα : 6947890926 – Εύη Κοντογιάννη – Γεωργιαννάκη και 6944202701 – Τασούλα Πετράκου

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Blog, Press